Пређи на главни садржај

Истакнути

Sansevierie - biljke zmije 🐍🐍🐍

Nedavno sam pisala o litopsima - biljkama koje nisu kaktusi, ali su podjednako fascinantne. U ovom postu ću ponovo pisati o biljkama koje nisu kaktusi, ali su meni jako zanimljive, a vjerujem da će biti zanimljive i mojim čitaocima. Te biljke su sansevierie, u narodu poznate kao svekrvin jezik, biljke zmije ili sabljice. Sansevierie, za razliku od litopsa, su prilično poznate na našim prostorima i često se uzgajaju kao kućne. biljke. Cijenjene su zbog svoje nezahtjevnosti i specifičnog izgleda (slika ispod) zbog kojeg svaki prostor čine zanimljivim.   Razne vrste Sansevieria Porijeklom su iz Afrike, sa Madagaskara, i iz Južne Azije. Listovi mogu biti tanki ili debeli, i izrastaju iz rizoma koji su najčešće podzemni. Zbog nedavnih otkrića iz molekularne filogenije, sansevierie su uvrštene u rod biljaka Dracaena, tako da je službeno njihov naziv sada Dracaena umjesto Sansevieria, ali Sansevieria je još uvijek naziv koji se najviše koristi među uzgajivačima, tako da ćemo i u ovom tekstu n

Štetočine i bolesti


Protekla sedmica nam je donijela lijepo vrijeme koje sam iskoristila za malo baštovanstva, iznošenje na sunce i presađivanje kaktusa u nove saksije, te sam malo zapostavila pisanje. Pošto je došla nedjelja a samim tim i kraj sedmice, odlučila sam da nešto i napišem, iako je bilo mnogo zanimljivije boraviti na osunčanom balkonu. 
Ovonedjeljna tema nije zanimljiva kao neke prethodne, a svakako nije ni ugodna, pogotovo u doba kada je cijeli svijet bombardovan vijestima o koroni i drugim bolestima. Ipak, informisanost je ključ za uspješnu borbu protiv svih bolesti, i to ne samo onih koje pogađaju ljude ili životinje.
Oboljenja biljaka nisu nova niti rijetka pojava, a nažalost ni kaktusi nisu imuni na razne bolesti i štetočine. Oboljenja kaktusa ćemo podijeliti na više grupa prema uzroku same bolesti ili vrsti štetočine:

1. Okolni faktori:

• Previše vode i prečesto zalijevanje:
Oboljenje: previše vode skoro uvijek izaziva trulenje kaktusa, opširnije objašnjeno u postu gdje smo pisali o uzgoju i njezi kaktusa.
Tretman: U slučaju da šteta nije prevelika, smanjiti zalijevanje ili ga skroz izbjegavati. Ukoliko je došlo do pojave truleži odstraniti truli dio i ostaviti zdravi dio da se zasuši par dana pa ga položiti na suhu zemlju za kaktuse. Nakon par sedmica oskudno zaliti, čisto da podstaknemo razvoj movog korijenja.
• Etiolacija:
Oboljenje: manjak svjetla izaziva izduzivanje i slabljenje biljke, takođe objašnjeno u gorepomenutom postu.
Tretman: biljki pružiti što je moguće više svjetla, u slučaju da ju hoćemo staviti na direktno sunce, postepeno ju izlagati suncu da ne bi došlo do opekotina.
• Opekotine od sunca:
Oboljenje: naglo izlaganje jakom suncu može da dovede do opekotina na površini kaktusa.
Tretman: ukoliko primjetite pojavu opekotina sklonite kaktus na mjesto gdje će dobijati dovoljno jaku ali indirektnu svjetlost.

Kaktus koji je pretrpio oštećenje zbog prejakog sunca, slika preuzeta sa interneta

• Hladnoća:
Oboljenje: preniske temperature, pogotovo u kombinaciji sa vlagom su često fatalne za kaktus.
Tretman: ukoliko nije prekasno, kaktus stavite na mjesto/u prostoriju gdje temperatura ne pada ispod 5-10 stepeni Celzijusa.
• Isušivanje:
Oboljenje: iako kaktusi ne tolerišu previše vode, preoskudno zalijevanje je takođe jedan od ubica kaktusa, iako znatno sporiji od pretjeranog zalijevanja.
Tretman: Kaktus koji se počeo isušivati zaliti obilno, po mogućnosti saksiju staviti u veću posudu u koju smo nasuli vodu, kako bi što više vode bilo upijeno, i tako držati dok se ne uvjerimo.da je kaktus "popio" dovoljno vode.

Zalijevanje pomoću druge posude, slika je preuzeta sa interneta

• Premalena saksija: 
Oboljenje: iako kaktusi ne vole da imaju previše slobodnog prostora u saksiji, saksija ipak mora biti dovoljno velika kako bi korijenje moglo nesmetano uzimati vodu i hranljive materije iz zemlje, a takođe i rasti. Kada kaktus dugo raste u premalenoj saksiji dođe do toga da korijenje nema kud da raste i pretvori se u jednu zapetljanu i kompaktnu masu do koje voda teško prodire. 
Tretman: kaktus presaditi u veću saksiju. Prije prebacivanja u veću saksiju, pokušati razdvojiti korijenje i osloboditi ga od stare zemlje. Pažljivo rukovati sa korijenjem da se što manje oštete, mada je kidanje par korijenčića u većini slučajeva neminovno i bezopasno.

 Korijenje koje je dugo raslo u premalenoj saksiji, slika preuzeta sa interneta

2. Insekti i drugi štetočinski organizmi:

• Štitaste vaši:
Oboljenje: štitaste vaši su mali insekti koji se hrane tkivom i sokovima biljaka, u malom broju su skoro bezopasni, ali se lako mogu razmnožiti i postati smrtonosni za vaš kaktus.
Tretman: štitaste vaši možete fizički otkloniti koristeći pincetu, čačkalicu, nokat, ili jak mlaz vode ukoliko je zaraza rasprostranjenija, a kaktus dovoljno velik i snažan. Ipak, ova metoda ne garantuje da se štitaste vaši neće ponovo vratiti, zbog čega se predlaže upotreba odgovarajućeg insekticida, koji ćete najlakše odabrati ako odete u poljoprivrednu apoteku i zatražite savjet stručnog lica.

Štitaste vaši (duguljaste tvorevine) na kaktusu, slika preuzeta sa interneta

• Vunaste vaši:
Oboljenje: Vunaste vaši su jako opasan štetočina jer napadaju ne samo površinu kaktusa, već mogu napasti i korijenje, ili se nastaniti u bodljama gdje ih je ponekad teže uočiti.
Tretman: Slično kao i za štitaste vaši, fizičko odstranjivanje ili upotreba insekticida su rješenje za ovaj problem. Ipak, ako primjetite vunaste vaši na vašem kaktusu obavezno provjerite i korijenje. Takođe, ako nemate insekticid, protiv vunastih vaši je efikasan i 70 postotni rastvor izopropil alkohola, koji možete nanijeti na vrh štapića za uši, a zatim utrljati na mjesto gdje se nalazi vaš, ili da tim rastvorom pošpricate cijeli kaktus, što je svakako efikasnija varijanta jer ćete tako ubiti ne samo jedinke vaši, već i njihova jaja i larve.

Vunasta vaš, slika je preuzeta sa interneta

• Paučne grinje:
Oboljenje: Paučne grinje su sitni organizmi koji su dobili naziv po tome što često stvaraju paučinastu materiju dok istovremeno izjedaju kaktus s vana. Kada ovi napasnici pojedu dovoljno tkiva, na kaktusu se pojavljuju smeđi dijelovi.
Tretman: pošto su jako sitne, paučne grinje je teško primjetiti a pogotovo fizički odstraniti, te se preporučuje upotreba specijalizovanog insekticida za ove napasnike.

Kaktus pod najezdom paučnih grinja, slika preuzeta sa interneta

• Lisne vaši:
Oboljenje: Lisne vaši su jedne od najbezopasnijih napasnika, ali su ipak dovoljno uporne i lako se razmnožavaju kako bi mogle da se hrane mekim tkivima i pupoljcima na vašem kaktusu.
Tretman: Lisne vaši se mogu ukloniti tako što kaktus stavimo pod mlaz vode, ili tako što ćemo ga poprskati rastvorom detrdženta ili sapuna u vodi. Naravno, upotreba insekticida je najpouzdanije rješenje za ovaj problem. Takođe, ukoliko ugledate bubamaru na vašem kaktusu, nemojte ju tjerati, jer se možda upravo hrani lisnim vašima kojih se pokušavate riješiti.

 Lisne vaši na kaktusu, slika preuzeta sa interneta

• Gljivična oboljenja:
Oboljenje: Kaktus može da se zarazi gljivičnim oboljenjem kroz gljivične spore koje putuju vazduhom. Kada dođe do zaraze, kaktus obično pretrpi neznatna oštećenja, ali u nekim slučajevima gljivično oboljenje može da uzrokuje trulež kaktusa.
Tretman: Korištenje fungicida da ubije gljivice, držanje kaktusa na toplom i suvom mjestu sa nesmetanim strujanjem vazduha. Ukoliko je oboljenje ozbiljno, sterilnim nožem ili skalpelom odsjeći zdravi dio (ako postoji) i posaditi ga kao novu biljku, a zaraženi dio baciti.

Primjer ekstremnog gljivičnog oboljenja, slika preuzeta sa interneta

*Bitno je naglasiti da ukoliko imate biljku koja je napadnuta od strane nekog od gorenavedenih štetočina, obavezno izdvojite tu biljku podalje od ostalih kako ne bi došlo do prenosa štetočine i oboljenja na ostale biljke. Takođe, ukoliko se odlučite za korištenje insekticida, potrebno je da znate da je insekticid efektivan samo kada je biljka u procesu rasta, tj. uzimanja hranljivih materija i vode iz zemlje, jer će samo tad biljka upiti insekticid i biti trajno zaštićena od budućih napada.

• Ptice, puževi, glodari i druge životinje:
Oboljenje: Osim što su simpatični vama i raznim bubama, vaši kaktusi mogu izgledati zanimljivo i drugim životinjama, poput ptica, glodara, puževa, kao i vašim kućnim ljubimcima. Iako većina kaktusa posjeduje bodlje kao odbranu, ipak često izvuku deblji kraj kada dođu u bliski kontakt sa nekom od ovih životinja. 
Tretman: Ukoliko je moguće, kaktus sklonite na mjesto gdje neće biti na dohvatu životinja. Ako je kaktus posađen direktno u zemlji u dvorištu i stoga ga ne možete skloniti, raspitajte se u obližnjoj poljoprivrednoj apoteci koje su vam opcije.

Šta raditi kad je štetočina ovako simpatičan? (Slika preuzeta sa interneta)

3. Ostala oboljenja:

Odrvenjavanje kaktusa:
Oboljenje: Iako odrvenjavanje kaktusa nije oboljenje niti razlog za brigu, može da zabrine vlasnike kaktusa. Odrvenjavanje se manifestuje tako što kaktus pri svojoj bazi promijeni boju iz zelene u žutu, smeđu ili sivu, i postane tvrđi. Ova promjena nastaje kao prirodan proces kada kaktus raste i postaje sve teži, te biljka pribjegava ovom odbrambenom mehanizmu kako bi mogao da drži svoju težinu. Kod odrvenjavanja je specifično to da počinje od baze kaktusa prema gore, ujednačeno je i na dodir je čvrsto, što ga razlikuje od drugih naoko sličnih promjena na kaktusu, koje su u većini slučaja opasne (trulenje, gljivične infekcije itd.)
Tretman: Nema potrebe za tretmanom jer je prirodan i bezopasan proces.

Primjer odrvenjavanja kaktusa kako bi izdržao sopstvenu težinu, slika preuzeta sa interneta

• Fizička oštećenja:
Oboljenje: Iako su kaktusi prilično otporne biljke, ipak ponekad pretrpe razna fizička oštećenja, manjeg ili većeg intenziteta. 
Tretman: Ukoliko je oštećenje manje, na primjer otkinuta areola sa bodljama, ili ogrebotina, kaktus će sam zacijeliti, samo će ostati ožiljak na površini. Ukoliko je oštećenje veće, probajte odsjeći neoštećeni dio i posaditi ga kao novu biljku.
• Fototoksičnost:
Oboljenje: Fototoksičnost ima iste simptome kao i opekotine izazvane suncem, razlika je samo u uzroku. Dok su obične opekotine izazvane izlaganjem prejakom suncu, fototoksičnost nastaje kada biljku tretiramo preparatima i hemijskim sredstvima koja smanje njenu otpornost na štetne sunčeve zrake. To se najčešće dešava kad ju tretiramo insekticidima i njihovim prirodnim alternativama (mnogi vlasnici i uzgajivači kaktusa protiv insekata koriste tzv. Neem ulje, koje ubija insekte ali takođe može da izazove i opekotine na biljci ako se biljka izloži suncu neposredno nakon tretiranja ovim uljem).
Tretman: Preventiva je da kada tretirate svoj kaktus bilo kojim hemijskim sredstvom ili uljem, taj kaktus ne izlažete suncu bar 24 sata. Ukoliko ste ipak načinili tu grešku, postupajte kao pri običnim opeklinama od sunca. 

Kada sam počela pisati ovaj post, plan je bio napisati par rečenica o najčešćim napasnicima i oboljenjima kaktusa i ostatak večeri besciljno skrolovati po internetu. Međutim, kako to obično biva, tema se pokazala prilično obimnom i jednostavno nisam mogla da ju prijeđem samo površno, pogotovo jer se nadam da će nekome ove informacije biti korisne i pomoći da spasi svoj kaktus ili drugu biljku. 

Коментари

Популарни постови