Истакнути

Sansevierie - biljke zmije 🐍🐍🐍

Nedavno sam pisala o litopsima - biljkama koje nisu kaktusi, ali su podjednako fascinantne. U ovom postu ću ponovo pisati o biljkama koje nisu kaktusi, ali su meni jako zanimljive, a vjerujem da će biti zanimljive i mojim čitaocima. Te biljke su sansevierie, u narodu poznate kao svekrvin jezik, biljke zmije ili sabljice.

Sansevierie, za razliku od litopsa, su prilično poznate na našim prostorima i često se uzgajaju kao kućne. biljke. Cijenjene su zbog svoje nezahtjevnosti i specifičnog izgleda (slika ispod) zbog kojeg svaki prostor čine zanimljivim.

 

Razne vrste Sansevieria

Porijeklom su iz Afrike, sa Madagaskara, i iz Južne Azije. Listovi mogu biti tanki ili debeli, i izrastaju iz rizoma koji su najčešće podzemni.

Zbog nedavnih otkrića iz molekularne filogenije, sansevierie su uvrštene u rod biljaka Dracaena, tako da je službeno njihov naziv sada Dracaena umjesto Sansevieria, ali Sansevieria je još uvijek naziv koji se najviše koristi među uzgajivačima, tako da ćemo i u ovom tekstu nastaviti da ga koristimo.

Za početak, prvo ćemo pisati o uslovima potrebnim za uzgoj sansevieria.

Voda:
Sansevierie često nazivaju polusukulentima jer imaju zadebljane mesnate listove koji skladište vodu, ali su u dosta vrsta ipak tanji nego kod sukulenata. Stoga, preporučuje se zalijevanje kao kod sukulenata, tek kada se zemlja isuši.

Svjetlost:
Sansevierie su popularne kućne biljke zato što podnose i manjak svjetla, te se mogu uzgajati i u prostorijama koje su lošije osvjetljene. Ipak, manjak svjetla čini da listovi blijede i gube svoje šare žute boje. Takođe, snižava se vjerovatnoća cvjetanja vaše sansevierie ukoliko nema dovoljno svjetla. Najbolje je da budu smještene negdje gdje imaju puno indirektnog svjetla, jer bi im jako sunce moglo izazvati opekotine. 

Temperatura:
Sansevieriama najviše odgovaraju umjereno tople temperature, a zimi ne bi trebalo da se izlažu temperaturama nižim od 10º C.

Zemljište:
Najbolje je posaditi sansevierie u zemlju za kaktuse, bogatu organskim materijama, ali ipak sa dovoljno neorganskih materija kako bi se zemlja dovoljno brzo isušivala. Sansevierie preferiraju da su u saksijama koje nisu prevelike, vole da budu u manjim saksijama (slika iznad)

Razmnožavanje:
Razmnožavaju se dijeljenjem biljaka ili reznicama. Reznicama se razmnožavaju tako što se sijeku segmenti listova dužine 10-15 cm i zabadaju se u zemlju ili stavljaju u vodu da puste korijenje (slika ispod).

Reznice sansvierie u vodi puštaju korijenje i nove izdanke


Cvjetanje:
Sansevierie cvjetaju nikad češće od jednom godišnje, i obično su u pitanju biljke koje se uzgajaju napolju. Kućne sansevierie rijetko kad cvjetaju, ako uopšte i cvjetaju. Cvjetovi su sitni, bijele boje (slika ispod).

Cvijet Sansevierie


Sada kada smo prešli neke osnovne uslove za uzgoj sansevieria, prijeđimo na zanimljivi dio: pregled različitih vrsta. Najčešće viđamo neke uobičajene vrste i oblike, ali sansevierie dolaze i u mnogo zanimljivijim oblicima.

Sansevieria Trifasciata:
Listovi ove biljke rastu vertikalno u visinu. Tamno zelene su boje sa sivim prugama. Neke podvrste imaju žuti rub lista (slike ispod).

Sansevieria Trifasciata Laurentii
Sansevieria Trifasciata Green Hahnii
Sansevieria Trifasciata Golden Hahnii


Sansevieria Zeylanica:
Ponekad ju miješaju sa Sansevieria Trifasciata, Zeylanica je porijekom iz Indije i sa Šri Lanke, zelena boja Zeylanice je malo hladnija i više vuče na sivoplavu boju nego Trifasciata (Slika ispod)

Sansevieria Zeylanica


Sansevieria Moonshine:
Zapravo podvrsta Trifasciate, ali ju zbog njenog specifičnog izgleda posebno navodim. Ima blijede srebrnozelene listove zbog kojih je i dobila ime Moonsihne = mjesečina (slika ispod)

Sansevieria Moonshine


Sansevieria Cylindrica:
Ime je dobila po svojim cilindričnim listovima koji rastu u visinu. Pojedini uzgajivači od listova prave pletenicu i tako uzgajaju. (slike ispod)

Sansevieria Cylindrica
Sansevieria Cylindrica u obliku pletenice


Sansevieria Boncel:
Podvrsta Cylindrice, raste u obliku lepeze, i ima nadimak Starfish, tj. morska zvijezda. (Slika ispod)

Sansevieria Fernwood:
Ima tanke cilindrične listove koji rastu nagore u svim pravcima (Slika ispod)

Sansevieria Fernwood


Sansevieria Masoniana:
Ima krupne, široke listove zbog kojih je dobila nadimak Whale fin - kitovo peraje. Obično se uzgaja po jedan list u saksiji (slika ispod).

Sansevieria Masoniana


Sansevieria Pinguicula:
Izgledom pomalo podsjeća na agave. Ima neobičan način rasta: novi izdanci izrastaju iz nadzemnog rizoma, te izgledaju kao da odlaze od "majke" (slika ispod). Zbog toga ih često nazivaju Walking Sansevieria - hodajuća sansevieria.

Sansevieria Pinguicula


Sansevieria Eilensis:
Izgleda kao patuljasta verzija Boncela, sa blago nadole savijenim listovima (slika ispod).

Sansevieria Eilensis



Kao što ste mogli vidjeti na slikama, sansevierie postoje u raznim oblicima. Međutim, nije samo izgled ono što je zanimljivo u vezi sansevieria. Sansevierie su poznate po tome što pročišćavaju vazduh, i što i noću oslobađaju kiseonik za razliku od većine drugih biljaka. Ukoliko se odlučite da nabavite sansevieriu za vaš dom, sigurno se nećete pokajati. 


Коментари

Популарни постови