Пређи на главни садржај

Истакнути

Sansevierie - biljke zmije 🐍🐍🐍

Nedavno sam pisala o litopsima - biljkama koje nisu kaktusi, ali su podjednako fascinantne. U ovom postu ću ponovo pisati o biljkama koje nisu kaktusi, ali su meni jako zanimljive, a vjerujem da će biti zanimljive i mojim čitaocima. Te biljke su sansevierie, u narodu poznate kao svekrvin jezik, biljke zmije ili sabljice. Sansevierie, za razliku od litopsa, su prilično poznate na našim prostorima i često se uzgajaju kao kućne. biljke. Cijenjene su zbog svoje nezahtjevnosti i specifičnog izgleda (slika ispod) zbog kojeg svaki prostor čine zanimljivim.   Razne vrste Sansevieria Porijeklom su iz Afrike, sa Madagaskara, i iz Južne Azije. Listovi mogu biti tanki ili debeli, i izrastaju iz rizoma koji su najčešće podzemni. Zbog nedavnih otkrića iz molekularne filogenije, sansevierie su uvrštene u rod biljaka Dracaena, tako da je službeno njihov naziv sada Dracaena umjesto Sansevieria, ali Sansevieria je još uvijek naziv koji se najviše koristi među uzgajivačima, tako da ćemo i u ovom tekstu n

Rijetki kaktusi

Ukoliko kao i ja često odlazite u cvjećare i vrtne centre, primjetićete da su u ponudi manje-više isti kaktusi. Mišljenja sam da u BiH još uvijek nije neka raznovrsna ponuda, mada je vjerovatno malo bolja situacija u Srbiji i Hrvatskoj i čini mi se da se tamo više ljudi bavi samim uzgojem i prodajom. Zato ću u ovom postu pisati malo o kaktusima koje ne viđamo često (ili uopšte) po lokalnim cvjećarama, a pritom su zanimljivi i malo drugačiji od uobičajenih koje stalno viđamo. Ovaj put će biti malo više slika, a malo manje teksta nego inače, neću vas puno zamarati informacijama, već ću vas pustiti da uživate u ljepoti kaktusa.

Astrophytum:

Astrofitumi su rod kaktusa porijeklom iz Sjeverne Amerike. Ime je grčkog porijekla, znači biljka u obliku zvijezde, i kao što im ime kaže, zvjezdastog su oblika. Mogu imati od 4 do 10 rebara ili "krakova", rijetko kad 3. Neki astrofitumi imaju bodlje, a neki ne. Cvjetovi su žute boje. Postoji 6 vrsta astrofituma : Astrophytum Asterias, Astrophytum Capricorne, Astrophytum Caput-Medusae, Astrophytum Coahuilense, Astrophytum Myriostigma, Astrophytum Ornatum.


Astrophytum asterias v. nudum
Astrophytum asterias v. superkabuto
Astrophytum asterias v. hanazono
Astrophytum capricorne
Astrophytum caput-medusae
Astrophytum coahuilense
Astrophytum myriostigma


Stenocactus:

Stenokaktusi su rod kaktusa porijeklom iz Meksika. Karakteriše ih specifičan izgled - rebra su im uska, gusto zbijena i talasastog oblika. Cvjetovi mogu biti bijeli, rozi i ljubičasti. 

           

Stenocactus multicocactus
Stenocactusi u cvatu
                             

Tephrocactus:

Tefrokaktusi su rod kaktusa porijeklom iz Argentine. Rastu u obliku lopti koje izrastaju jedna iz druge. Većina ih nema bodlje. Cvjetovi su svijetlo rozi ili bijeli.

                         

Tephrocactus geometricus
Tephrocactus papyracanthus
           
Tephrocactus articulatus
  
Tephrocactus alexandris

Tephrocactus malyanus

Spiralni kaktusi:

Pod spiralnim kaktusima ne mislim na pojedinačan rod kaktusa, već na dvije vrste koje pripadaju različitim rodovima. Prva je Eulychnia Castanea cv. Varispiralis, vrsta kaktusa porijeklom iz pustinje Atakama. Druga je Cereus Forbesii Spiralis, vrsta porijeklom iz Južne Amerike. Obe ove vrste rastu u visinu u obliku spirale. Cvijet Eulihnije je bijele boje i pokriven dlačicama i bodljama. Cvijet spiralnog Cereusa je nježno roze boje. 

                     

Eulychnia Castanea cv. verispiralis
Cereus Forbesii spiralis
                 

Melocactus:

Melokaktusi su rod kaktusa porijeklom sa Kariba, Zapadnog Meksika, kao i drugih regija Sjeverne i Južne Amerike. Prepoznatljivi su po cefalijumu, strukturom na vrhu kaktusa koja je pokrivena dlačicama i bodljama. Cvjetovi su im sitni i jarko roze boje.

Melocactus zehntneri
Melocactus bahiensis
Joü jedan Melocactus zehntneri
Melocactus violaceus
Melocactus matanzanus

Ariocarpus:

Ariokarpusi su rod kaktusa porijeklom iz Teksasa i Meksika. Specifičnog su izgleda, umjesto rebara imaju zašiljene izrasline. Cvjetovi su bijeli ili rozi.

Ariocarpus retusus
Ariocarpus retusus elongata
Ariocarpus hintonii
Ariocarpus fissuratus


Dolazimo do kraja ovoga posta, nadam se da ste uživali i naučili nešto novo. Naravno, postoji još mnogo vrsta kaktusa koji su rijetki za pronaći u lokalnim cvjećarama, ali sam ja navela neke poznatije vrste. Ukoliko znate gdje ima kupiti neki od ovih kaktusa, slobodno pišite u komentarima.

Коментари

Популарни постови