Пређи на главни садржај

Истакнути

Sansevierie - biljke zmije 🐍🐍🐍

Nedavno sam pisala o litopsima - biljkama koje nisu kaktusi, ali su podjednako fascinantne. U ovom postu ću ponovo pisati o biljkama koje nisu kaktusi, ali su meni jako zanimljive, a vjerujem da će biti zanimljive i mojim čitaocima. Te biljke su sansevierie, u narodu poznate kao svekrvin jezik, biljke zmije ili sabljice. Sansevierie, za razliku od litopsa, su prilično poznate na našim prostorima i često se uzgajaju kao kućne. biljke. Cijenjene su zbog svoje nezahtjevnosti i specifičnog izgleda (slika ispod) zbog kojeg svaki prostor čine zanimljivim.   Razne vrste Sansevieria Porijeklom su iz Afrike, sa Madagaskara, i iz Južne Azije. Listovi mogu biti tanki ili debeli, i izrastaju iz rizoma koji su najčešće podzemni. Zbog nedavnih otkrića iz molekularne filogenije, sansevierie su uvrštene u rod biljaka Dracaena, tako da je službeno njihov naziv sada Dracaena umjesto Sansevieria, ali Sansevieria je još uvijek naziv koji se najviše koristi među uzgajivačima, tako da ćemo i u ovom tekstu n

Šareni kaktusi

Pozdrav zaljubljenicima u kaktuse i svima vama koji ne pripadate toj kategoriji, ali vas ja tjeram da me čitate. Prošle sedmice smo obradili temu krijestastih kaktusa, što nas dovodi do drugih kaktusa koji su svojim izgledom specifični i unikatni. Radi se o kaktusima sa variegacijom. Variegacija je pojava da listovi ili stablo biljke imaju boju različitu od one koja je uobičajena i prirodna. Pošto kaktusi obično dolaze u raznim nijansama zelene boje, variegacijom ćemo smatrati sve druge boje - žutu, crvenu i ljubičastu. 

Šta izaziva variegaciju? Variegaciju izaziva manjak hlorofila, pri čemu pigment antocijanin dolazi do izražaja. Do toga disbalansa može doći zbog genetskih mutacija, zbog virusa ili drugih štetočina. Neki istraživači tvrde da je variegacija nastala kao odbrambeni mehanizam protiv štetočina, jer kada potencijalni štetočina spazi biljku sa variegacijom, postoji šansa da će pomisliti da na toj biljci već ima neki drugi štetočina, i da mu se ne isplati da napada tu biljku. Takođe, biljke koje rastu u sjenovitim tropskim šumama mogu da razviju variegaciju kao reakciju hlorofila na svjetlosne uslove. Kaktusi sa variegacijom izgledaju ovako:

Slike su preuzete sa interneta



Zanimljivo izgledaju, zar ne? Upravo to je motivisalo mnoge uzgajivače da uzgajaju baš takve kaktuse. Ciljano ukrštaju i razmnožavaju kaktuse koji pokazuju sklonost ka variegaciji i na taj način dobijaju skoro nerealne jedinke. Mnogi čak pribjegavaju tome da biljke svjesno i namjerno inficiraju određenim virusima kako bi postigli variegaciju. Naravno, ovaj trud znači da su takve biljke rjeđe, a i skuplje, za pronaći u cvjećarama ili uzgajivačnicama.

Ako se desi da pronađete i kupite jednu takvu biljku, zanimaće vas kako da se brinete o njoj. U suštini, isto kao i za ostale kaktuse, s tim da ćete morati ipak biti malo pažljiviji pri odabiru količine svjetlosti koju ćete pružiti takvom kaktusu. Da biste zadržali variegaciju, potrebno je da kaktus dobija što više svjetla, inače će variegacija da polako blijedi i kaktus će postajati zeleniji. Ipak, čuvajte se prejakog UV zračenja ljeti, jer zbog manjka hlorofila kaktus može biti skloniji oštećenjima od prejakog sunca. 

Black widow kaktus, kaktus koji je dobio ime zbog svoje tamno ljubičaste boje koja izgleda skoro crno (Slika preuzeta sa interneta)

Kaktus iz moje kolekcije, ljetos je bio zeleno-ljubičaste boje kao na slici, a nakon što sam ga unijela u zatvoren prostor da prezimi, prešao je u potpuno zelenu boju zbog manjka svjetla

Koliko će biti otporan i kojom brzinom će rasti ovakav kaktus, zavisi i od stepena variegacije. Što više zelenog dijela na kaktusu, a manje variegacije - kaktus će brže rasti i biti otporniji jer ima više hlorofila koji je ključan za rast i razvoj biljke. Međutim, što je variegacija veća, što je kaktus obojeniji - sporije će rasti jer ima manje hlorofila. Postoje ekstremni primjerci kaktusa koji su u potpunosti bez hlorofila, drečavo crvene ili žute boje, i oni mogu da prežive samo kada se nakaleme na drugu vrstu kaktusa.


Primjeri ekstremne variegacije, slike preuzete sa interneta
 

O ovakvim, kalemljenim kaktusima ćemo pisati opširnije u nekom od sledećih postova. Što se tiče cvjetanja, kaktusi sa variegacijom mogu da cvjetaju, ali su za to manje šanse zbog manjka hlorofila i manje proizvodnje energije potrebne za rast i cvjetanje. 

Došli smo do kraja još jednog posta, i umjesto pozdrava vam ostavljam par slika drugih biljaka sa variegacijom (Slike su preuzete sa interneta).


Коментари

Популарни постови