Пређи на главни садржај

Истакнути

Sansevierie - biljke zmije 🐍🐍🐍

Nedavno sam pisala o litopsima - biljkama koje nisu kaktusi, ali su podjednako fascinantne. U ovom postu ću ponovo pisati o biljkama koje nisu kaktusi, ali su meni jako zanimljive, a vjerujem da će biti zanimljive i mojim čitaocima. Te biljke su sansevierie, u narodu poznate kao svekrvin jezik, biljke zmije ili sabljice. Sansevierie, za razliku od litopsa, su prilično poznate na našim prostorima i često se uzgajaju kao kućne. biljke. Cijenjene su zbog svoje nezahtjevnosti i specifičnog izgleda (slika ispod) zbog kojeg svaki prostor čine zanimljivim.   Razne vrste Sansevieria Porijeklom su iz Afrike, sa Madagaskara, i iz Južne Azije. Listovi mogu biti tanki ili debeli, i izrastaju iz rizoma koji su najčešće podzemni. Zbog nedavnih otkrića iz molekularne filogenije, sansevierie su uvrštene u rod biljaka Dracaena, tako da je službeno njihov naziv sada Dracaena umjesto Sansevieria, ali Sansevieria je još uvijek naziv koji se najviše koristi među uzgajivačima, tako da ćemo i u ovom tekstu n

Kaktusi sa krijestama

Mnogi kažu da je priroda surova, ali priroda ne podliježe moralnim načelima ljudske civilizacije. Uprkos tome, ne može se poreći da priroda ne prašta "abnormalnosti", i da u prirodi uglavnom opstaju organizmi koji ne odstupaju mnogo od onog što je uobičajeno za njihovu vrstu. Organizmi koji svojim izgledom, rastom i sposobnostima odstupaju od uobičajenog su često odbačeni, ukoliko pričamo o životinjama, ili nespremni da opstanu u datim uslovima, ukoliko pričamo o biljkama. Ipak, neka odstupanja od uobičajenog su se pokazala kao prednost, i našla su način da se prenose kroz generacije, s vremenom postala standard za tu vrstu, a ujedno i okosnica evolucije. Mi ovaj put nećemo pričati o takvim odstupanjima, već ćemo pričati o odstupanjima u razvoju kaktusa koja ne ugrožavaju opstanak biljke, ali su dovoljno rijetka da bi nam bila fascinantna.

Pričaćemo o kaktusima koji umjesto normalnog rasta, tokom svog životnog vijeka poprimaju oblik krijeste. Pitate se kako je to moguće? Za rast kaktusa zadužene su apikalne meristemske ćelije, ćelije koje imaju sposobnost intenzivnog dijeljenja, na osnovu čega kaktus raste. Ponekad, kada je kaktus mlada biljka i nedavno proklijala iz sjemena, može doći do oštećenja meristemskog tkiva. To oštećenje može biti mehaničke prirode, izazvano prisustvom štetočina, kao i genetska mutacija. Kada dođe do takvog oštećenja na meristemu, umjesto jedne tačke rasta stvori se mnogo više tačaka rasta, i umjesto uobičajenog rasta dobijamo rast gdje se ćelije nagomilavaju, i samim tim dolazi do oblika krijeste. O čemu pričam pokazaću slikama u nastavku.


 

Ovo su kaktusi iz moje kolekcije, i kad god vidim krijestasti kaktus ne mogu da ga ne kupim jer mi se sviđa ta nepredvidivost u njihovom rastu. Da nije došlo do nekih odstupanja u njihovom razvoju, svi ovi kaktusi bi bili duguljastog rasta, ali možda ne toliko zanimljivi. Ponekad se dešava da ovakvi kaktusi tokom svog životnog vijeka počnu rasti normalno u nekim svojim dijelovima, ali se često ti  "normalni" dijelovi vrate u krijestast oblik.

 


Primjer krijestastog kaktusa koji raste normalno na jednom dijelu (lijevo) sa tendencijom vraćanja u krijestast oblik, moja kolekcija


Još jedan primjer, preuzeto sa instagrama

Što se tiče uzgoja ovakvih kaktusa, oni su malo osjetljiviji od običnih kaktusa, budite pažljiviji sa zalijevanjem jer su skloniji truljenju. Ipak, nisu mnogo zahtjevniji, ja ih tretiram kao i sve ostale kaktuse i nisam do sad imala problema. Što se tiče cvjetanja, ovakvi kaktusi mogu da cvjetaju, ali malo rjeđe nego obični kaktusi.

Krijestasti kaktus u cvatu, po obliku cvijeta pretpostavljam da je u pitanju neki ehinopsis, slika preuzeta sa interneta

Uzgajivači razlikuju dvije forme krijestastih kaktusa, u zavisnosti da li je kaktus oformio jednu krijestu, ili raste nekontrolisano u vidu višestrukih krijestastih tvorevina. Prvu vrstu rasta obično nazivaju forma cristata, a drugu vrstu forma monstrose.

Monstrose oblik kaktusa

Forma monstrose je specifična u odnosu na forma cristata jer je apikalni meristem potpuno prestao da raste i biljka konstantno mora da izbacuje nove izdanke, za razliku od forma cristata gdje sva energija za rast ide u rast te jedne krijeste.

Oko 50-tak rodova kaktusa ima krijestaste pripadnike, to su uglavnom cereusi, mamilarije, ehinopsisi, itd. Takođe, i drugi sukulenti i biljke mogu da rastu na ovaj način. Meni su posebno zanimljive krijestaste euforbije, a kako one izgledaju, pogledajte u nastavku. (Slike su preuzete sa interneta)


Kao što ste mogli vidjeti na slikama, svi ovi kaktusi su unikatni i inače su relativno rijetki za pronaći (barem u našim cvjećarama), ali ih povremeno možete naći ukoliko poželite da obogatite svoju kolekciju ovako neobičnim biljkama.


Коментари

Популарни постови