Пређи на главни садржај

Истакнути

Sansevierie - biljke zmije 🐍🐍🐍

Nedavno sam pisala o litopsima - biljkama koje nisu kaktusi, ali su podjednako fascinantne. U ovom postu ću ponovo pisati o biljkama koje nisu kaktusi, ali su meni jako zanimljive, a vjerujem da će biti zanimljive i mojim čitaocima. Te biljke su sansevierie, u narodu poznate kao svekrvin jezik, biljke zmije ili sabljice. Sansevierie, za razliku od litopsa, su prilično poznate na našim prostorima i često se uzgajaju kao kućne. biljke. Cijenjene su zbog svoje nezahtjevnosti i specifičnog izgleda (slika ispod) zbog kojeg svaki prostor čine zanimljivim.   Razne vrste Sansevieria Porijeklom su iz Afrike, sa Madagaskara, i iz Južne Azije. Listovi mogu biti tanki ili debeli, i izrastaju iz rizoma koji su najčešće podzemni. Zbog nedavnih otkrića iz molekularne filogenije, sansevierie su uvrštene u rod biljaka Dracaena, tako da je službeno njihov naziv sada Dracaena umjesto Sansevieria, ali Sansevieria je još uvijek naziv koji se najviše koristi među uzgajivačima, tako da ćemo i u ovom tekstu n

Kaktusi protiv Euforbija

Zdravo svima koji me čitaju (3 osobe otprilike), došla je još jedna nedjelja i vrijeme za novi post.

Kada sam počela pisati ovaj blog, dobila sam komentar da bi bilo zanimljivo da napravim neko poređenje između kaktusa i euforbija. Pošto su mi euforbije i njihova sličnost kaktusima jako zanimljive, odlučila sam da upravo to bude tema ovog bloga.

Prvo, šta su euforbije? Euforbije, kod nas poznate pod imenom mlječike, predstavljaju rod raznovrsnih cvjetajucih biljaka, sa oko 2000 vrsta. Prirodno stanište im je širom svijeta, uglavnom u Africi i Evropi. Mogu da budu sitne jednogodišnje biljke ili dugovječno drveće i žbunje, i sve između ovih krajnosti. Ono sto ih povezuje je posjedovanje otrovnog mliječnog soka koji može izazvati iritacije očiju i kože. Jedna od nama najpoznatijih euforbija je Božićna zvijezda.

Božićna zvijezda
                    
Pitate se sad, kakve veze ovakve biljke imaju sa kaktusima? Pa, oko 1200 vrsta euforbija je sukulentno, i mnoge od njih posjeduju neku vrstu bodlji, te veoma podsjećaju na kaktuse, pogotovo vrste koje su porijeklom iz pustinjskih dijelova Afrike i Madagaskara. Neiskusnom oku se lako može desiti da za euforbiju pomisli da je kaktus, tako da ćemo u nastavku teksta objasniti kako da ih razlikujemo.

Spomenula sam već mliječni sok koji euforbije posjeduju i koji izluče na površinu biljke pri najmanjem fizičkom oštećenju. Kaktusi ne posjeduju takvu supstancu.

Primjer euforbije koja luči mliječni sok
    
Iako mnoge euforbije posjeduju neku vrstu bodlji, lako se razlikuju od kaktusa po tome što su bodlje kaktusa modifikovani listovi koji izrastaju iz tvorevina zvanih areole. Postojanje areola je upravo to što definiše da li je biljka kaktus. Samo kaktusi posjeduju areole, i svaka sukulentna biljka sa bodljama mora posjedovati areole da bi bila kaktus, Euforbije nemaju areole i to je još jedna stvar koja ih razlikuje od kaktusa. Prosto rečeno, ukoliko vidite biljku koja izgleda kao kaktus, ali bodlje ne izrastaju iz areola već direktno iz biljke, u pitanju je euforbija.

Kaktus sa jasno vidljivim areolama (bijele okrugle tvorevine iz kojih izrastaju bodlje)
 
Cvjetovi su još jedna stvar po kojoj možemo da razlikujemo kaktuse od euforbija. Kao što smo pisali u nekom od prošlih postova, cvjetovi kaktusa su raskošni i raznih boja i oblika. Sa druge strane, cvjetovi euforbija su često neugledni zato što ne posjeduju prave latice, već samo listove koji u sezoni cvjetanja izrastu drugačije boje, oko tučka ili prašnika. Savršen primjer je upravo Božićna zvijezda, na kojoj se vidi da su "latice" zapravo samo obični listovi crvene boje. Jedna zanimljivost: cvijet euforbije se zove cyathium (cijatijum).

Euforbije, za razliku od kaktusa, pored bodlji i sočnog tijela posjeduju i obične listove. Biljka na slici ispod je definitivno euforbija.

Iako nam je sad malo jasnije kako raspoznati euforbiju od kaktusa, njihova sličnost ostaje fascinantna. Takođe je fascinantno kako je došlo do pojave takve sličnosti između pripadnika dva nimalo srodna roda biljaka. Taj fenomen se zove konvergentna evolucija, kada biljke/životinje koje ne pripadaju istim vrstama, rodovima ili porodicama biljki/životinja, ali žive u istim uslovima te kroz mnogobrojne generacije razvijaju sličan izgled i druge osobine ključne za preživljavanje u datim uslovima.
Primjer konvergentne evolucije u životinjskom svijetu predstavljaju delfini i ajkule. Sličnog su duguljastog oblika sa perajima koji im služe za plivanje, ali su delfini sisari, a ajkule su ribe.

Nadam se da vam je ovaj post pomogao da razlikujete euforbije od kaktusa i da cijenite njihovu posebnost i ljepotu. Za kraj, u nastavku slijede slike raznih euforbija, neke su iz moje kolekcije a neke su preuzete sa interneta.

Коментари

Популарни постови