Пређи на главни садржај

Истакнути

Sansevierie - biljke zmije 🐍🐍🐍

Nedavno sam pisala o litopsima - biljkama koje nisu kaktusi, ali su podjednako fascinantne. U ovom postu ću ponovo pisati o biljkama koje nisu kaktusi, ali su meni jako zanimljive, a vjerujem da će biti zanimljive i mojim čitaocima. Te biljke su sansevierie, u narodu poznate kao svekrvin jezik, biljke zmije ili sabljice. Sansevierie, za razliku od litopsa, su prilično poznate na našim prostorima i često se uzgajaju kao kućne. biljke. Cijenjene su zbog svoje nezahtjevnosti i specifičnog izgleda (slika ispod) zbog kojeg svaki prostor čine zanimljivim.   Razne vrste Sansevieria Porijeklom su iz Afrike, sa Madagaskara, i iz Južne Azije. Listovi mogu biti tanki ili debeli, i izrastaju iz rizoma koji su najčešće podzemni. Zbog nedavnih otkrića iz molekularne filogenije, sansevierie su uvrštene u rod biljaka Dracaena, tako da je službeno njihov naziv sada Dracaena umjesto Sansevieria, ali Sansevieria je još uvijek naziv koji se najviše koristi među uzgajivačima, tako da ćemo i u ovom tekstu n

Kaktus - idealna kućna biljka

Znam da je naslov ovoga posta pomalo pretenciozan, ali dopustite da vas uvjerim da je u potpunosti opravdan. 
Kaktusi se već dugo vremena uzgajaju kao kućne biljke, ali poslednjih par godina su postali ekstremno popularni. Društvene mreže i blogovi poput ovog su doprinijeli lakšoj razmjeni informacija u vidu slika i tekstova, i tako  nam omogućili da se upoznamo sa biljkama koje smo prije mogli da vidimo samo u enciklopedijama ili uživo. Cvjećare, uzgajivači i uvoznici biljaka sve više proširuju ponudu kaktusa, tako da svako može da nađe savršen kaktus za sebe.


-Jedna od prvih stvari kojima kaktusi privlače jeste neobičan izgled. Kaktusi dolaze u raznim oblicima i veličinama, i većina njih ima bodlje po kojima su ove biljke i poznate. Što se tiče oblika,  najzastupljeniji kaktusi  u lokalnim cvjećarama su okruglasti i valjkasti kaktusi (razne Mammilarie, Parodie i Echinocactusi), zatim stupasti kaktusi (kaktusi iz roda Cereus), i pljosnati kaktusi (rod Opuntia). Nerijetko se mogu naći i tzv. božićni kaktusi, posebna vrsta kaktusa koje odlikuje rast u vidu tankih pljosnatih segmenata koji zimi daju mnoštvo cvjetova jarkih boja. Osim ovih "standardnih" oblika, ponekad se mogu naći kaktusi u obliku zvijezde, spiralni, i nepravilni koji rastu u obliku krijeste.

Okruglasti Parodia kaktus
Stupasti Cereus kaktus
Astrophytum kaktus u obliku zvijezde
Pljosnati Opuntia kaktus


- Sledeća stvar zbog koje su kaktusi pogodni za uzgoj jeste to što su potpuno nezahtjevni, štaviše, najbolje rastu i napreduju kada su zanemareni. U nekom od sledećih postova ću detaljnije objasniti koji uslovi su potrebni za uzgoj kaktusa.

- Ova stavka se naslanja na početak teksta, a tiče se izgleda. Kaktusi zbog svog specifičnog izgleda se savršeno uklapaju u bilo koji enterijer, pogotovo u kombinaciji sa nekom lijepom saksijom. Možete se igrati bojama, dezenima i oblikom saksije, dodati ukrasne kamenčiće i/ili figurice, i tako donijeti dašak meksičke pustinje u svoj životni prostor, čak i kada su tmurni i hladni dani.

Primjer kombinovanja kaktusa sa dekorativnom saksijom

- Ukoliko vam je dosadilo da svako proljeće kupujete nove biljke jer su prošlogodišnje završile svoj životni ciklus i uginule, onda su kaktusi pravi izbor za vas. Kaktusi su višegodišnje biljke koje, kada im se pruže odgovarajući uslovi, mogu da žive jako dugo, čak i nekoliko decenija. Ako vam se kao i meni sviđa ta postojanost, pravo je vrijeme da nabavite kaktus.

- Neki od vas sada razmišljaju, sve je to lijepo, ali kakva je korist od kućne biljke ako nema cvjetove? Kaktusi imaju jedne od najljepših cvjetova u biljnom carstvu. Neke vrste su sklonije cvjetanju pa cvjetaju jednom ili više puta godišnje, neke cvjetaju jednom u nekoliko godina, neke samo noću. Vrste poput Gymnocalyciuma i Echinopsisa su savršen izbor za vas koji želite mnogo cvjetova.
 
Gymnocalycium u cvatu
Echinopsis u cvatu
Još jedna vrsta Echinopsisa u cvatu

Željela bih ovom prilikom da dodam jednu stvar koju cijenim kod kaktusa. Mnoge biljke koje se uzgajaju zbog cvjetova gube svu atraktivnost van sezone cvjetanja. Kaktusi spadaju u onu grupu biljaka koje atraktivno izgledaju sa i bez cvjetova i lijepi su tokom cijele godine. 

- Znate li da su kaktusi jestivi? Vjerovatno kada pomislite na sve one bodlje izgubite apetit, ali su plodovi nekih vrsta zaista jestivi i cijenjeni kao ukusan izvor vitamina. Neke od jestivih vrsta su Opuntie, čiji plodovi se neformalno zovu prickly pears (bodljikave kruške) i indian figs (indijske smokve). Kod nekih vrsta Opuntia jestiv je cijeli nadzemni dio biljke. Pored njih, imamo i rod Hylocereusa koji nam daje plodove poznate pod nazivom dragonfruit (zmajevo voće) ili pitahaya. 
Upozorenje: ovaj paragraf je čisto informativne prirode i autor ne preporučuje da čitaoci jedu nepoznate biljke i njihove plodove bez nadzora pouzdane i stručne osobe, te stoga ne snosi nikakvu pravnu, legalnu niti moralnu odgovornost.

Opuntia sa plodovima
Hylocereus, još nedovoljno velik da počne davati plodove

- Razmnožavanje. Mnogi kaktusi sa vremenom izbacuju mlade izdanke, koje kada narastu možete odvojiti od matične biljke, ostaviti par dana na suvom i toplom mjestu da se zasuše, i zatim posaditi u suvu zemlju. Zaliti sa malom količinom vode nakon nekoliko dana, i kroz par sedmica će nova biljka pustiti korijenje. Na ovaj način lako dolazimo do novih biljki, koje će obogatiti našu kolekciju ili poslužiti kao simpatičan poklon prijateljima i porodici. Kaktusi se takođe mogu razmnožavati i sjemenom, ali je proces do formirane biljke mnogo sporiji, i umjesto nekoliko sedmica traje nekoliko godina.

Izdanci Opuntia i Stapelia se suše prije sadnje

- Kada im se pruže odgovarajući uslovi, mnogi kaktusi jako brzo rastu, iako je uvriježen stereotip da sporo rastu i da su "uvijek isti". Naravno, neke vrste opravdavaju taj stereotip, ali moje iskustvo je pokazalo da većina kaktusa tokom ljeta zaista lijepo napreduje i naraste. Svakome ko je ikada uzgajao biljke je poznat taj osjećaj zadovoljstva kada prati kako biljka popunjava svoju saksiju ili raste u visinu.

7-10 dana razlike između ove dvije slike, mladi izdanci su izrasli munjevitom brzinom


Dolazimo polako do kraja ovoga posta, i ja se iskreno nadam da sam navela dovoljno razloga da se neki od vas zainteresuju za kaktuse. Pokušala sam da dobar dio stavki potkrijepim slikama kaktusa iz sopstvene kolekcije. Naravno, vjerovatno sam izostavila još neke zanimljive stvari u vezi kaktusa, ali to vama prepuštam da otkrijete ukoliko se odlučite za nabavku bar jednog kaktusa.

Коментари

  1. Kao neko ko je do kaktusa dosao slucajno i potpuno te razumijem sto se tice prikupljanja znanja oko nekih biljaka pa mi je bas drago sto ces ovim blogom olaksati nekima pogotovo onima koji nisu najbolji sa engleskim... volio bih da obradis temu euphorbia jer na nasim prostorima ljudima je sve to kaktus, a bilo bi fino da se upoznaju sa dve grupe sukulenata koje su dostigle vrhunac evolucije

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Odlična ideja! Imam nekoliko euphorbia u kolekciji i stvarno su fascinantne biljke, posebno volim sto zajedno sa kaktusima cine primjer konvergentne evolucije. Imam neku ideju za post, kaktusi vs. euforbije ili tako nesto, ali polako, tek sam pocela. Drago mi je da Vam se svidja, hvala na podrsci, i unaprijed hvala na svim primjedbama, pohvalama i kritikama!

      Избриши

Постави коментар

Популарни постови