Пређи на главни садржај

Истакнути

Sansevierie - biljke zmije 🐍🐍🐍

Nedavno sam pisala o litopsima - biljkama koje nisu kaktusi, ali su podjednako fascinantne. U ovom postu ću ponovo pisati o biljkama koje nisu kaktusi, ali su meni jako zanimljive, a vjerujem da će biti zanimljive i mojim čitaocima. Te biljke su sansevierie, u narodu poznate kao svekrvin jezik, biljke zmije ili sabljice. Sansevierie, za razliku od litopsa, su prilično poznate na našim prostorima i često se uzgajaju kao kućne. biljke. Cijenjene su zbog svoje nezahtjevnosti i specifičnog izgleda (slika ispod) zbog kojeg svaki prostor čine zanimljivim.   Razne vrste Sansevieria Porijeklom su iz Afrike, sa Madagaskara, i iz Južne Azije. Listovi mogu biti tanki ili debeli, i izrastaju iz rizoma koji su najčešće podzemni. Zbog nedavnih otkrića iz molekularne filogenije, sansevierie su uvrštene u rod biljaka Dracaena, tako da je službeno njihov naziv sada Dracaena umjesto Sansevieria, ali Sansevieria je još uvijek naziv koji se najviše koristi među uzgajivačima, tako da ćemo i u ovom tekstu n

Kaktus baštice

Prije sedam dana smo se upoznali sa opštim uslovima koji su potrebni kaktusima za rast i razvoj. Post je ispao mnogo obimniji nego što sam planirala jer je pun informacija potrebnih kaktusaru-početniku. Zato ćemo ove nedjelje da pričamo o zanimljivijim stvarima, a to je kako napraviti kaktus baštu u saksiji. 

Uzgoj biljaka u saksijama je ponekad jedina opcija za sve koji nemaju dvorište ili iz nekog drugog razloga ne mogu da te biljke uzgajaju direktno u zemlji. Međutim, s vremenom sistem saksija-biljka zna da postane monoton koliko god ta biljka bila njegovana i zdrava, a saksija kvalitetna i estetski usklađena sa biljkom. Tada možemo da eksperimentišemo sa kombinacijama više biljaka u jednoj saksiji, kako bi izbjegli monotoniju, a ujedno i uštedjeli na saksijama. 

Kao i mnoge druge biljke, i kaktuse možemo međusobno da kombinujemo u zanimljive aranžmane. Naravno, mogući aranžmani nisu ograničeni isključivo na kombinacije kaktusa. Kaktuse možemo kombinovati sa bilo kojim biljkama, s tim da je preporučljivo da to budu biljke koje su slične kaktusima po pitanju uslova koji im odgovaraju. Možda vam kombinacija kaktusa i fitonije izgleda savršeno, ali kaktusu treba mnogo manje vode nego fitoniji, i ako ih budete uzgajali u zajedničkoj saksiji doćićete u situaciju da će vam kaktus strunuti od previše vode, ili će vam se fitonija sasušiti zbog prečesto suhe zemlje. Zato vam za početak preporučujem da kaktuse kombinujete sa drugim sukulentima, tj. biljkama koje kao i kaktusi imaju sočna stabla ili listove u kojima zadržavaju vodu. te stoga ne zahtijevaju često zalijevanje. Sledeće je bitno da kombinujete biljke koje preferiraju isti nivo svjetlosti, npr. kombinacija kaktusa i aloje je dobra sa stanovišta zalijevanja jer su obe biljke sukulentne, ali kaktusi vole jako i direktno sunce, a aloja bi na takvom suncu brzo izgorjela. Ako ste uskladili biljke po potrebnoj količini svjetlosti i  vode, skladne su i po tipu zemljišta i temperaturi koji im trebaju. Nakon toga ostaje samo da ih uskladite po vašem ukusu, da zajedno posadite one kaktuse/biljke koji vam izgledaju lijepo skupa, a tu nema strogih pravila - jer ipak se o ukusima ne raspravlja. Ipak, ukoliko se dvoumite kako složiti vaše kaktuse u lijep i zanimljiv aranžman, postoje određene smjernice kako to da uradite. 

Prvo, izaberite saksiju koja je dovoljno široka da svi kaktusi mogu da stanu. Zatim, da bi vaš aranžman izgledao zanimljivo i dinamično, uzmite kaktuse koji izgledaju dovoljno različito. Na primjer, kombinujte kaktuse različitih visina i oblika, stupasti i visoki cereus okružite okruglastim ehinopsisima i razgranalim mamilarijama.

Kaktus bašta koju sam pravila nedavno za drugaricu
                                      

Ako ipak želite da kombinujete kaktuse slične ili iste visine,  najbolje je da budu različite boje i strukture bodlji.


Kaktusi slične visine, ali dovoljno različiti skrukturom bodlji



Na kraju, možete da kombinujete kaktuse iste vrste, samo različitog varijeteta (Slika na početku teksta), ukoliko želite da na neki način pokažete kompletiranu kolekciju jedne vrste, kao što sam ja uradila sa opuncijama sa slike.

Ipak, na vama je da odlučite šta vam je lijepo, ne morate da se opterećujete dinamičnošću i kontrastima, bojama i teksturama, jednostavno pratite svoj lični ukus. Igrajte se, eksperimentišite, vaši kaktusi su na kraju samo vaši, kako god da ih složite u baštu, sigurna sam da će biti lijepi. U nastavku sam stavila još par slika nekih mojih kaktus baštica, za koje sam i sama nekad pratila, a nekad kršila sve ove preporuke.

Коментари

Популарни постови